Roztržky řeší i koalice v Karlových Varech, zahájila smírčí řízení

Karlovy Vary – Roztržky uvnitř koalice neřeší jen vláda. Koalice v Karlových Varech je kvůli sporům ve smírčím řízení, což je poslední možnost, jak se rozumně dohodnout. Primátorovi se nelíbí chování prvního náměstka Jiřího Kotka, který vypsal soutěž na právní služby města. Na modelovém příkladu nevýhodné smlouvy pro město měli advokáti ukázat, jak by postupovali při řešení sporu se soukromou společností. Příklad byl ale tak konkrétní, že se v něm někteří podnikatelé poznali. Podle prvních informací z dnešího jednání koalice se ale zatím žádné dramatické změny nečekají. Názorově se totiž zástupci koalice shodnou, problém je spíš ve veřejném vystupování. Strany nyní mají 14 dní na to, aby vznesly ke smírčímu řízení konkrétní připomínky.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) trvá na tom, že soutěž na právní služby nebyla vypsaná podle pravidel a náměstek dělá kroky, které nejsou uvnitř magistrátu dostatečně prodiskutované. „Nebyla projednána orgány města. Navíc tak, jak jsem ji viděl a nechal si udělat právní rozklad, tak vykazovala právní vady, že jsem ji musel stáhnout,“ řekl ČT.

Podle Jiřího Kotka (ALTERNATIVA) jsou ale výhrady jen zástupnými problémy. Tvrdí, že postupoval podle usnesení rady: „Tady jde o korupci jako takovou. Buď se pustíme do jejího řešení, nebo nepustíme… Pět měsíců přešlapujeme na místě. Už jsme mohli mít některé kauzy dávno vyřešené.“

Reportáž Antonína Bruštíka a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Radní a další koaliční partner Otmar Homolka (OCJJ) ale celý spor tak dramaticky nevidí. V mnohých věcech se podle svých slov s náměstkem Kotkem shodne. „Některé kauzy by se měly řešit, a pokud možno neprodleně. Nicméně on v tomto směru postupuje velice sólově a ta koordinace tam chybí,“ dodal.

Jiří Kotek
Zdroj: ČT24