Strážníci ve Valašském Meziříčí sepsali petici proti řediteli

Valašské Meziříčí - Strážníci městské policie ve Valašském Meziříčí se vzbouřili proti svému řediteli. Sepsali petici, ve které svého nadřízeného ostře kritizují a požadují jeho okamžité odstoupení. Ve čtvrtek jí pak předložili městským zastupitelům. Ti v květnu rozhodnou, zda ředitele odvolají, nebo naopak podpoří ve funkci.

Náš ředitel se k nám chová hrubě, arogantně a není schopný nás smysluplně řídit. Takto ostře vystoupilo jednadvacet z celkem pětadvaceti městských strážníků ve Valašském Meziříčí proti svému řediteli Romanu Vašutovi. Žádají místní zastupitele, aby ředitele okamžitě odvolali. „Jsme nespokojeni s tím, jak u nás funguje organizace. Přednesli jsme naše požadavky starostovi, řešili jsme to i přes velitele směn a poslední krok, co jsme mohli udělat, byla petice,“ říká strážník městské policie a člen petičního výboru Petr Doležal. „Zastupitelstvo vzalo tento dokument na vědomí, to znamená, že vnímá problémovou situaci v městské policii ve Valašském Meziříčí,“ potvrdil starosta Jiří Částečka.


Petice přitom nebyla prvním krokem, který strážníci proti řediteli Vašutovi iniciovali. Už vloni v prosinci vyvolali jednání přímo se starostou města, na kterém mu sdělili své výhrady. „Osobně jsem s panem ředitelem projednával tyto problémy a řekli jsme si, jaká je představa vedení města o fungování městské policie,“ uvedl starosta Jiří Částečka. V lednu pak radnice na základě stížností strážníků nechala v městské policii provést audit, který měl ukázat, jak to uvnitř organizace ve skutečnosti funguje.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)


Ředitel městské policie se k situaci odmítl vyjádřit. Opozice na čtvrtečním jednání zastupitelstva prosadila, aby vedení radnice nejpozději do měsíce předložilo zprávu o situaci uvnitř městské policie. Na jejím základě se zastupitelé už v květnu rozhodnou, zda ředitele odvolají, nebo naopak podpoří ve funkci.

  • ředitel Roman Vašut autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2474/247321.jpg
  • Městská policie Valašské Meziříčí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2474/247322.jpg