Na Plzeňsku vznikají ptačí rozhledny

Plzeň - Nová ptačí rozhledna vznikla díky ornitologům nedaleko Líní na Plzeňsku. Pozorovatelna však neslouží jenom odborníkům. Do přírodní rezervace Nový Rybník může přijít každý. Přítomnost lidí podle ornitologů ptáky neruší a umožňuje tak jejich nerušené pozorování.

Rezervace Nový Rybník nedaleko Zbůchu je zajímavé místo. I když je doslova obklíčeno průmyslem, mokřad je natolik cenný, že i továrny musely ustoupit o kus dál. „Podařilo se nám celou průmyslovou zónu posunout o několik set metrů dál. Tím se nám podařilo toto území ochránit,“ potvrzuje autor projektu Jiří Vlček z Krajského úřadu Plzeňského kraje. 

Jednoduchá sedmimetrová dřevěná věž se do krajiny hodí a podle ornitologů ptáky vůbec neruší. Dají se jich tady pozorovat desítky druhů a velká část patří mezi ty vzácné. „Ptáky může z rozhledny v klidu pozorovat pět až deset lidí najednou pomocí dalekohledu,“ vysvětluje Jiří Vlček.  

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Je to první taková stavba v přírodní rezervaci, kterou nechal Plzeňský kraj lidem postavit. S výsledkem jsou všichni spokojeni, a pokud se osvědčí, nebude zdaleka poslední. Kraj za ptačí rozhlednu zaplatil celkem tři sta dvacet tisíc korun. „V budování podobných zařízení budeme dále pokračovat v případech, kde je to možné. Lidé při pozorování v podstatě ptáky vůbec neruší,“ upozorňuje radní Plzeňského kraje pro životní prostředí Petr Smutný.  

Ornitologická rozhledna v přírodní rezervaci Nový Rybník bude pro návštěvníky otevřena nepřetržitě celý rok.