Útroby mladoboleslavské Škodovky přilákaly desetitisíce lidí

Mladá Boleslav - Jak probíhá výroba aut od A do Z - na to se dnes přišly do mladoboleslavské Škodovky podívat davy lidí. Už v poledne jich bylo přes 50 tisíc lidí. Projít si mohli například lisovnu, svařovnu nebo haly, odkud vyjíždí hotové vozy. Největší česká automobilka otevřela své brány veřejnosti po pěti letech - k 20. výročí spojení s německým Volkswagenem.

Útroby legendární české automobilky přilákaly davy lidí. Návštěvníci si na prohlídkových trasách, které v součtu měřily několik kilometrů, prohlédli výrobu agregátů, nářaďovnu, hutě, lisovnu, svařovnu, montáž aut a logistické centrum. Podle mluvčího automobilky Rudolfa Dreithalera byl mezi lidmi největší zájem o prohlídku montážních linek, z nichž sjíždějí modely octavia a fabia. „Čekali jsme hodně lidí, ale až takový nával, to nás překvapilo všechny,“ míní elektrikář údržby Škody Auto Vladimír Mráček.

Obrovský zájem byl i o projížďku na zkušebním polygonu, kde se nové vozy denně testují. Jízdě po nerovném povrchu, v ostrých zatáčkách nebo prudkým zastavením po celý den přihlíželo několik desítek lidí.

Reportáž Anny Rackové a Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

V neposlední řadě pak organizátoři pro návštěvníky připravili na čtyřech pódiích i doprovodný program. Vystoupily například skupiny Chinaski, MIG 21, UDG, Monkey business nebo pražská hiphopová formace Peneři strýčka homeboye. Odvážnější návštěvníci se mohli svézt s profesionálními řidiči ve škodovkách na místním polygonu.

Oslavy spojení Škody s německým Volkswagenem začaly v pátek. Automobilka za účasti významných osobností politiky i byznysu zahájila výstavbu nové haly, kde se bude od příštího roku vyrábět model octavia. Výrobní kapacita octavií se po dokončení haly zvýší z 800 na 1 200 aut denně.

Testovací polygon mladoboleslavské Škody Auto
Zdroj: ČT24