Pražská zoo v jubilejní sezoně připravuje bohatý program

Praha - Pražská zoologická zahrada letos slaví 80 let od svého založení. Kulaté výročí bude letos připomínat řada akcí. Jednou z nich byl i křest CD s názvem Pošta v ZOO, na kterém jsou příběhy ze stejnojmenné knihy Ondřeje Sekory. Část z jeho prodeje půjde na pomoc ohroženým druhům zvířat. Během výroční sezony plánuje zoologická zahrada zájemcům představit i něco ze své historie.

Program pro milovníky zoologické zahrady upomínající na 80. výročí založení se chlubí výstavami, speciálními prohlídkami nebo třeba i křesty. „Když jsme přicházeli sem do zoo a slyšel jsem z amplionu vyprávět Marka Ebena právě tohle CD, tak jsem nevěděl, jestli tak zní to cédéčko, nebo ta zoologická zahrada,“ uvedl při křestu režisér CD Pošta v ZOO Jan Jirák.

Pražská zoo chce lidi taky letos víc seznámit se svou dlouhou historií, která sahá až do 19. století. O založení zahrady se začalo mluvit v roce 1881. Návštěvníkům se ale otevřela až o padesát let později, tedy 28. září 1931. „Ty přípravy trvaly velmi dlouho, provázely je různé spory, mimo jiné o tom, kde ta zoo má být. Za to, že nakonec byla vybrána Troja, patří zakladatelům velký dík,“ podotkl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Pražská ZOO připravuje bohatý program (zdroj: ČT24)

Jako první se postavil výběh pro vlky, dřevěný pavilon pro lvy a tygry a voliéra dravců. „První zvířata, která jsme tu měli, byla vlčice Lotta, vůbec první zvíře v areálu potom slavná lvice Šárka. V těch dalších letech sem přišla celá řada dalších zajímavých zvířat, jako slon, lachtani, koně Převalského a podobně,“ doplnil Bobek. Dnes v pražské zoo žije 4 a půl tisíce zvířat. Každý rok se na ně přijde podívat víc než milion návštěvníků.