Pro unikátní kostel u Želivky je voda prokletím

Horní Paseka (Havlíčkobrodsko) – Kostel sv. Víta v zaniklé obci Zahrádka na břehu přehrady Želivka si mohli o víkendu mimořádně prohlédnout návštěvníci. Kostel je jednou z mála upomínek na městečko u řeky Želivky, které bylo v 70. letech zbouráno kvůli stavbě vodárenské nádrže Švihov. Rodáci ze zaniklého městečka pomáhají zachránit unikátní nástěnné malby v kostele. Ve veřejné sbírce, kterou jejich sdružení vyhlásilo loni v červnu, se na opravy jediné zachované stavby v Zahrádce sešlo přes 80 tisíc korun, dalších 100 tisíc slíbila obec Horní Paseka. Na zahájení stavebních prací je potřeba částku ještě zdvojnásobit.

V zaniklém městečku žila asi tisícovka obyvatel, stála tu škola, továrna i dva hotely. Původně románský kostel, který stával na náměstí, se teď snaží veřejnou sbírkou nebo také mimořádnými kostýmovanými prohlídkami zachránit rodáci z občanského sdružení Přátelé Zahrádky. „I díky odvysílání pořadu o kostele na ČT se podařilo k dnešku získat na sbírku 80 tisíc a dalších 100 tisíc přislíbila obec Horní paseka,“ řekl pro ČT Jan Čihák z občanského sdružení Přátelé Zahrádky.

Kostel se nevyužívá od roku 1975. Při průzkumu během následujících dvou let v něm byly objeveny malby z poloviny 14. století. Právě ty zachránily památku před zbouráním při napouštění nádrže s pitnou vodou pro Prahu. Po odkrytí však už byly zajištěny jen provizorně, od té doby je poškozuje vlhko a plísně na zdi. „Voda dnes dosahá skoro až ke kostelu. Ten byl v polovině obce vysoko nad vodou. Takže se tady výrazně změnily vlhkostní podmínky a stavba dnes trpí vzlínáním zemní vlhkosti,“ vysvětluje Jan Čihák.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Provedení všech stavebních prací podle připraveného projektu by stálo kolem 2,5 milionu korun. Kostel a jeho okolí by se pak měly přeměnit v památník zátopové oblasti na Želivce, který by byl místem setkávání rodáků a pořádání příležitostných kulturních a společenských akcí.