Sokol slíbil parkoviště, nyní couvá

Klatovy - Dlouhých třináct let trvá boj o stavbu devatenácti parkovacích míst v blízkosti centra Klatov. Spor mezi vlastníkem pozemku, Tělovýchovnou jednotou Sokol Klatovy, a majitelem sousední budovy teď dospěl do další fáze. Konečné rozhodnutí je však stále v nedohlednu a rozhodne patrně až krajský úřad.

Na začátku celého sporu byla jedna jediná smlouva mezi Tělovýchovnou jednotou Sokol Klatovy a podnikatelem Václavem Veselým. Ten začal rekonstruovat dům vedle sokolovny nedaleko náměstí, kde vybudoval obchodní pasáž. Na dvoře sokolovny chtěl parkoviště. Představitelé sokola se proto smluvně zavázali, že parkoviště postaví sami. „Původně jsme parkoviště chtěli postavit, protože jsme v něm viděli zdroj finančních prostředků,“ přiznává starostka TJ Sokol Klatovy Irena Valentová.  

Jenže sokolu se nepodařilo získat veškerá povolení a záměru se proto vzdal. Václav Veselý proto začal jednat tak, jak mu umožňovala původní smlouva. Chtěl postavit parkoviště na vlastní náklady. Nechal vypracovat nový projekt a získal veškerá povolení. Navíc se zavázal, že parkoviště bude bezplatné a vyhrazená budou pouze dvě stání. „Městu by se investice vrátila v tom, že tato lokalita nebude mrtvou zónou. Budou tady obchody a ty přilákají i lidi,“ vysvětluje investor stavby parkoviště Václav Veselý.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vedení sokola se teď obává, že stavbou parkoviště nebude moci pozemek u sokolovny využívat. Snaží se tedy původní smlouvu zpochybnit a záměr zvrátit. Zatím bez úspěchu. Proti stavbě jsou navíc už i nejbližší sousedé. „Tímto projektem by byly znehodnoceny naše zahrádky, které se nacházejí nad pozemkem, kde má být zbudováno parkoviště,“ argumentuje majitelka sousední nemovitosti Jana Michálková. „Kauza parkoviště je teď ve stádiu, kdy již bylo vydáno územní rozhodnutí. Nyní probíhají lhůty na odvolání,“ informuje vedoucí odboru výstavby a územního plánování v Klatovech Pavel Boublík.     

Proti územnímu rozhodnutí se sokol již odvolal. Věc tak bude řešit příslušný krajský úřad.