Chůvy pro malé děti od Prahy 4 někdy i zdarma

Praha - Chůva přicházející pravidelně do rodiny jako alternativa k nedostatku jeslí pro děti. S nápadem přišla městská část Praha 4 a získala taky peníze z evropského sociálního fondu. Paní na hlídání jsou speciálně vyškolené a přísně kontrolované. Chůvy se navíc u dětí nestřídají. Ke konkrétnímu dítěti chodí vždy jedna, kterou dobře zná.

Skloubit práci s péčí o roční dítě není snadné. Janě Zbortkové se to ale daří. Dvakrát týdně se totiž o její dceru stará chůva. „Pro mě je to naprosto klíčové, protože čím je holčička starší, tím víc vyžaduje pozornost,“ popsala Zbortková. Chůvu si na konkrétní čas a den objednává jednoduše přes rezervační systém na internetu.

Domácí hlídání je i pro ty, kteří nebydlí přímo na Praze 4. Službu již od října, kdy začala fungovat, využilo už 35 rodin. Praha 4 přitom přihlíží k sociální situaci rodiny a některá hlídání nabízí zcela zdarma. Jinak rodič po pěti ukázkových návštěvách platí hodinovou sazbu 100 korun. Zájem o projekt roste, zvláště rodiče dětí do tří let totiž příliš možností, kam své děti umístit, když musí do zaměstnání, nemají. „Je to velký problém a kritizuje nás za to Evropská unie i OECD,“ připomněl ředitel Zdravotnického zařízení městské části Praha 4.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Princip domácího hlídání se zalíbil taky ministerstvu práce a sociálních věcí, které samo chce v nejbližší době přijít s projekty, které rodičům pomohou sladit profesní a rodinný život. „Ministerstvo připravuje věcný záměr zákona o službách péče o děti, který obsahuje opatření na podporu nových služeb - jako je například vzájemná rodičovská výpomoc, dětská skupina,“ uvedla Jiřina Pipková z ministerstva pro místní rozvoj.

Domácí hlídání je jen jednou z několika aktivit, které městská část Praha 4 za evropské peníze provozuje. Celkem na projekty, které mají podpořit zaměstnanost rodičů dětí do tří let, dostala 5,7 milionu korun. Více informací o domácím hlídání i dalších projektech Zdravotnického zařízení Prahy 4 najdete na jeho webových stránkách.

Děti při hře
Zdroj: ČT24