V Berouně se rozpadla koalice, ODS prý nespolupracuje

Beroun – Na berounské radnici se dnes rozpadla koalice ODS, TOP 09 a sdružení Nezávislí Berouňáci. Občanští demokraté prý podle zbylých stran nekomunikují a s koaličními partnery nespolupracují, starosta Tomáš Havel (ODS) to ale odmítá. Ve 21členném zastupitelstvu měla koalice 13 hlasů. Napjatou situaci bude zítra řešit zastupitelstvo.

TOP 09 oznámila odchod z koalice v neděli večer. Její radní Patrik Brodan uvedl, že je fungování koalice limitované neochotou většiny zástupců ODS spolupracovat a komunikovat s ostatními koaličními partnery. „Jelikož se jedná o dlouhodobý stav, který se nám nedaří změnit, nechceme nadále nést politickou odpovědnost za kroky a rozhodnutí, na které nemají naši zastupitelé vliv,“ uvedl Brodan.   

Dnes ráno koaliční smlouvu vypovědělo také sdružení Nezávislí Berouňáci. „Pokud máme být součástí nějaké trojkoalice, chceme mít možnost nést odpovědnost za rozhodnutí. Pokud se dějí věci okolo nás, tak je něco špatně,“ podotkla současná místostarostka Šárka Endrlová, která za sdružení kandidovala. Později na tiskové konferenci chování uvnitř koalice označila za „nepovedené manželství“.    

Starosta Tomáš Havel (ODS) vyjádření o neschopnosti komunikace ze strany ODS nechápe. Za pět měsíců fungování podle něj ostatní strany nepodaly jedinou oficiální stížnost, že by občanští demokraté s koaličními partnery nespolupracovali. Vedení města podle Havla i Endrlové zatím zůstane ve stejném složení. Na úterním jednání zastupitelstva se však nejspíš bude jednat o tom, jestli má vedení radnice důvěru.   

V Berouně v loňských komunálních volbách zvítězila ODS se ziskem 29,32 procenta hlasů a šesti mandátů. Druhá skončila ČSSD, kterou podpořilo 21,26 procenta voličů, což jí stačilo na pět mandátů. Třetí skončilo sdružení Nezávislí Berouňáci s 21,15 procenta hlasů a pěti mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě KSČM a TOP 09 shodně s dvěma mandáty a Berounští nestraníci.cz, kteří mají jednoho zastupitele.