Pardubická nemocnice platí vyšší mzdy lékařů z vlastního

Pardubice - Zadlužené nemocnice na Pardubicku musejí vyplácet vyšší mzdy pro lékaře z vlastních rozpočtů. Zdravotní pojišťovny totiž zatím nemocnicím neposlaly peníze na úhradu vyšších platů, které si lékaři vymohli protestní akcí Děkujeme, odcházíme. Krajský úřad i Lékařský odborový klub (LOK) to považují za porušení memoranda mezi odbory a ministerstvem zdravotnictví. Třeba Pardubická krajská nemocnice je v propadu 100 milionů korun, přestože spoří, kde se dá, hrozí jí insolvence. Všeobecná pojišťovna oponuje, že dohodnuté zálohy jí umožňují zaplatit za březen až v druhé polovině dubna. Do celé záležitosti se už vložila i Asociace krajských nemocnic. Požaduje, aby pojišťovny poskytly peníze na mzdy lékařů ještě v tomto týdnu.

„Musíme ty prostředky najít v cash flow nemocnice, v nějakých jiných rezervách třeba přesunem z depozitních účtů,“ prohlásil ředitel nemocnice Tomáš Gottwald. Vedení kraje postoj pojišťoven nechápe právě proto, že zvýšení mezd lékařů garantovalo únorové memorandum mezi lékaři a vládou. “Zatím nepřišla ani koruna, takto my si dohody nepředstavujeme,“ tvrdí krajská radní Markéta Tauberová (ČSSD).

Ke kritice se přidává také Lékařský odborový klub. „Bohužel se pojišťovny opět ukázaly jako soběstačné celky, které si dělají nezávisle na ministerstvu, co chtějí,“ říká předseda LOK Pardubice Miloslav Pirkl. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se ale brání, že dohody nijak neporušila. „My jsme veřejně deklarovali, že peníze budou řádně a pravidelně hrazeny v zálohách, počínaje březnem. To znamená, že termín pro březnovou zálohu je v druhé polovině!dubna,“ reagoval na kritiku mluvčí VZP Jiří Rod.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)