Obce ruinují nucené demolice

Karlovy Vary - Starostové ze západu Čech volají po změně stavebního zákona. Nelíbí se jim, že legislativa nařizuje obcím odstranit nebezpečné stavby na náklady radnic. Výdaje šplhají do milionů a od soukromých vlastníků se prý následně vymáhají jen těžce. Tato skutečnost podle starostů vyčerpává obecní rozpočty a podvazuje tak jejich rozvoj.

Zchátralá stavba restaurace na okraji Kraslic představovala nebezpečí pro okolí. Hrozilo, že padající sutiny zraní kolemjdoucí. Stavební úřad musel nařídit demolici. Zaplatilo ji město. Místostarosta Kraslic uvádí, že z krachující společnosti, které stavba patřila, radní peníze nevysoudí. „Pokud bychom takto pokračovali, tak by to zruinovalo náš rozpočet,“ upozorňuje místostarosta Otakar Míka. Zároveň připomíná, že takových nemovitostí je v celé ČR velmi mnoho.

Za zabezpečení padajících domů a demolice už radnice v Kraslicích zaplatila více než milion korun. Ale v horší situaci jsou radní v Jáchymově. Na odstranění nebezpečných budov totiž peníze nemají vůbec. Podle starosty Jáchymova Bronislava Grulicha by obec potřebovala na demolice desítky milionů korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Jako pomoc pro obce posílá stát pro tyto případy na účty krajů dva miliony korun. „Tyto peníze nikde nebyly vedeny jako účelová dotace a rozpočty obcí byly poměrně zásadně zkráceny, tak se nedá určit, zda jsme tyto peníze vůbec dostali,“ vysvětluje mluvčí karlovarského krajského úřadu Andrea Bocková.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková říká, že rozpočty by měly mít transparentnější podobu. Jasnější pravidla by měla upravovat i rozdělování peněz na demolice nebezpečných budov v případech, kdy obce náklady nevysoudí na majitelích. Starostové také poukazují na to, že budov, které ohrožují kolemjdoucí, rychle přibývá. Chtějí proto co nejdřív požádat o pomoc při hledání řešení krajské politiky i poslance.