Z kasáren ve Šternberku bude místo pro podnikání

Šternberk – Radní ve Šternberku chtějí chátrající armádní areál u hlavního tahu na Olomouc proměnit v průmyslovou zónu. Město teď nabízí ke koupi jak nemovitosti, tak pozemky. Peníze z prodeje využije na vybudování infrastruktury v této lokalitě. Areál o velikosti 11 hektarů má využitelné čtyři haly.

Brzy by se do areálu měly stěhovat malé firmy, které se zabývají například výzkumem či vývojem. Město jim k tomu do konce roku 2012 vybuduje kompletní infrastrukturu téměř za 85 milionů korun. Místostarosta Šternberka Pavel Stonawský říká, že cílem je přivést do lokality nové pracovní příležitosti.

Peníze na nové komunikace a zasíťování, tedy vodovod, kanalizaci nebo elektřinu, hodlají radní získat prodejem nemovitostí. Zbytek doplatí z rozpočtu města. „Prodej je formou jednotlivých bloků, které jsou označeny A-K. Nabídky přijímáme do 20. května na podatelně na městském úřadě. Je tam jen jediné kritérium, a to je nejvyšší cena,“ uvedla tisková mluvčí města Irena Černocká.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Průmyslovou zónu na Olomoucké ulici plánuje město už od roku 2006, kdy kasárny dostalo bezplatně od ministerstva obrany. V roce 2010 přikoupilo od armády další dva hektary a začalo zpracovávat dokumentaci pro potřebná stavební povolení. Už teď má desítky zájemců o místo v areálu. Vedoucí Odboru správy a majetku města Antonín Hájek dodal, že denně se objevují dvě až tři nabídky.

Šternberská radnice není jediná, která chce podporovat podnikání ve městě. V rámci nových územních plánů chystají rozvoj průmyslových zón i Olomouc a Prostějov.