Obci Zbytiny hrozí za chybu v dotaci likvidační pokuta 46 milionů

Zbytiny – Malé obci Zbytiny na Prachaticku hrozí ztráta 46 milionů korun. Její bývalé vedení udělalo administrativní chyby u dotace na čističku a kanalizaci. Finanční ředitelství v Českých Budějovicích chce nyní dotaci zpátky, částka navíc výrazně narostla i o vysokou pokutu. Pro vesnici s pouhými 330 obyvateli je to likvidační. Nové vedení se nyní snaží z úřady dohodnout, rozhodnutí by měli úředníci vydat do poloviny letošního roku.

„Pro obec jako takovou je to samozřejmě likvidační,“ uvedl starosta Josef Furiš (nez.). I kdyby obec prodala školu, obecní úřad, několik bytů a les, 46 milionů by stejně dohromady nedala. Nové vedení už proto začalo intenzivně jednat s úřady a má naději, že bankrotu unikne. „Ministerstvo financí může odvod zcela, nebo částečně prominout,“ potvrdila mluvčí Finančního ředitelství České Budějovice Jana Králová.

Stát obci poskytl 25 milionů korun na kanalizaci a čističku. Bývalý starosta Antonín Poskočil ale podle svých slov zapomněl na kolaudaci a vypracování závěrečné zprávy. Pravidla jsou ale v tomto případě neúprosná a vesnice tak musí dotaci vrátit. Částka navíc narostla o vysoké penále. „Denní penále bylo 25 tisíc korun, v našem případě to běželo dva roky,“ dodal Furiš.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Bývalý starosta se hájí se tím, že peníze nebyly použity na nic jiného. „Nikdo nebyl obohacen,“ řekl ČT. Policie už ho ale obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Hrozí mu až pět let vězení.

Obci Zbytiny na Prachaticku hrozí kvůli chybě v dotaci ztráta 46 milionů korun.
Zdroj: ČT24