Pochybnosti kolem zakázky karlovarského infocentra

Karlovy Vary - Kontrola na kulturním odboru karlovarského magistrátu prý odhalila nesrovnalosti ve výběrovém řízení, které vyhrálo městské infocentrum. Zakázku za milion korun na výrobu propagačních časopisů však získala soukromá firma, která v tendru nezvítězila. Bývalý ředitel infocentra, který je dnes radním ovšem žádné pochybení nepřipouští. Zástupci opozice žádají radní, aby nejasnosti rychle prověřili. Jinak prý sami předají spis na policii.

Předseda správní rady infocentra říká, že závěry kontroly mluví o podivné manipulaci se zakázkami. Podle Richarda Ullische (ČSSD) by měl zakázku plnit výherce tendru na své jméno, a ne ji kompletně předat třetí osobě. „Ten postup, se kterým jsem se nyní seznámil, se jeví jako jednoznačné obcházení zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl advokát Martin Tocik. 

Podle Richarda Ullische dokonce hrozí, že by Karlovy Vary kvůli manipulování zakázek mohly přijít o dotace na propagaci lázeňství. Primátor Petr Kulhánek (KOA) se prý nejdřív musí s výsledky kontroly seznámit. Podle jeho prvotních informací je prý ale materiál nekompletní a některé informace tam prý možná účelově chybí. Kulhánek každopádně předpokládá, že o dalším postupu v celé kauze rozhodne do konce tohoto týdne. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel infocentra Petr Masák (dnes radní za Alternativu) ale s výsledky kontroly nesouhlasí. Zakázka prý byla rozdělana na čtyři části a na těch dvou, se kterými mělo centrum nejvíc práce, prý také vydělalo. Se zbylými dvěma prý infocentrum nemělo žádnou jinou práci kromě několika dokumentů, proto si k ceně nic nepřirazilo.