Pašijové hry mají v Těšíně dlouholetou tradici

Těšín - V divadle v polském Těšíně se divákům představila celá plejáda biblických postav. Místní amatérský soubor totiž, už více než po dvacáté, nastudoval velikonoční pašijové hry.

Představení připravil divadelní soubor fary sv. Alžběty z polského Těšína. Na ten od počátku dohlíží iniciátorka a autorka původního nápadu sestra Jadwiga Wyrozumska. Ta dnes říká: „Začínali jsme s křížovou cestou, hráli jsme v klubovnách a kostelech a pak jsme začali vystupovat v divadle. Hned napoprvé se ukázalo, že je velký zájem, a tak jsme se rozhodli v tom pokračovat.“ V představení hraje téměř stovka osob. Někteří dokonce od jeho prvního nastudování. Zapojuje se však i nové pokolení. Kazimierz Kaszper hrající Piláta přiznává: „Rozhodl jsem se hrát v tom představení, protože mě před 27 lety oslovila sestra Jadwiga. A také proto, že pocházím z české strany řeky Olše, kde má amatérské divadlo bohaté tradice.“

Přesto, že se jedná o amatérské divadlo, hudbu pro představení složili známí současní polští skladatelé. Představení se dokonce dostalo na seznam evropských pašijových her schválených církví. Tato divadelní skupina je třetím souborem, kterému se to v Polsku podařilo. Pět letošních představení se odehrálo před vyprodaným hledištěm, ve kterém nescházeli ani zahraniční diváci.

Reportáž Renaty Bilanové (zdroj: ČT24)

Polská verze:

Przez 5 wieczorów w cieszyńskim teatrze można było spotkać całe grono
biblijnych postaci. Wielkanocne Misteria Męki Pańskiej inscenizowane
są tutaj od ponad 20 lat. Spektakle wystawia zespół teatralny parafii sw. Elzbiety z Cieszyna, nad którym od poczatku czuwa inicjatorka i pomysłodawczyni przedstawień, siostra Jadwiga Wyrozumska. „Rozpoczęlismy od drogi krzyżowej i graliśmy po salkach i kosciołach, a pózniej weszlismy do teatru. Widzielismy, że za pierwszym razem było bardzo dużo osób zainteresowanych, w związku z tym postanowiliśmy to kontynuować“ - mówi s. Jadwiga. W przedstawieniu bierze udział prawie setka osób. Niektórzy grają w spektaklu od początku, angażują także kolejne pokolenia. Grający Piłata Kazimierz Kaszper przyznaje: „Ja się zdecydowałem dlatego, ponieważ siostra się do mnie zwróciła przed 27 laty, a także i z tego powodu, ze pochodzę z Zaolzia, gdzie teatr amatorski ma określone tradycje.“

Mimo że jest to teatr amatorski, muzykę do przedstawienia przygotowali znani polscy kompozytorzy, a sam spektakl został włączony do cyklu Europasji. Grupa s. Wyrozumskiej jest trzecim zespołem z Polski, któremu się to udało. W bieżacym roku odbyło sie 5 spektakli. Nie zabrakło również gości z zagranicy - widownia cieszyńskiego teatru zawsze była pełna.

  • Pašijové hry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248266.jpg
  • Pašijové hry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248267.jpg