V Borech má místo zeleně vyrůst dům, místní se bouří

Plzeň - Obyvatelé plzeňské čtvrti Bory se bouří proti plánům obvodní radnice. Ta chce v proluce ve Schwarzově ulici postavit bytový dům a zabrat tak jediné zelené prostranství na sídlišti. Starosta Jiří Strobach (ODS) argumentuje tím, že v přízemí domu bude nová mateřská škola, kterou město zoufale potřebuje.

Stavba má desítky odpůrců. Většina z nich jsou starousedlíci. „Volný prostor pro děti zanikne bez náhrady,“ obává se iniciátorka petice proti stavbě Gabriela Špalková. „Bylo nám řečeno, že kdyby nám to vadilo, že nám strom namalují na barák,“ řekla rozhořčeně Eva Fikrlová, další z místních.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Starosta Strobach ale tvrdí, že je to nesmysl. Dům s byty, školkou, oplocenou zahradou a parkováním prý zabere jen třetinu plochy, zbytek město zvelebí. Starosta slibuje relaxační zóny a dětské hřiště pro veřejnost. Podle něj jde o unikátní projekt. Kapacita školky je 120 dětí. Dům postaví soukromý investor a město získá místa ve školce úplně zadarmo. „Školkou se pořád jen ohání, ať řeknou, jak je to ve skutečnosti. To je zas jen pro papaláše,“ domnívá se Milada Havlíčková, která rovněž bydlí v těsném sousedství plánované stavby. Podle Františka Štochla je naopak dětí málo a školek dostatek. V docházkové vzdálenosti se nachází hned čtyři školky. „To bychom museli být padlí, abychom s tím souhlasili,“ uzavřel další starousedlík Vladimír Stejskal.

Centrální obvod chce projekt zahájit ještě letos na podzim. Starosta slíbil, že se s odpůrci stavby sejde a jejich připomínky zohlední.