Jižní Čechy zažívají koloběžkový boom

Třeboň – Jižní Čechy zažívají rozmach koloběžek. V drážních půjčovnách, kde se nově objevily, na ně dokonce existují i pořadníky. Početnější skupiny na koloběžky čekají dokonce i několik dnů. Železničáře mimořádný zájem překvapil. Jednodenní půjčení koloběžky vyjde přibližně na 180 korun. Držitelé In-karty nebo jízdenky ČD mají slevu. Zájemci potřebují dva platné osobní průkazy, za koloběžku pak složí vratnou zálohu.

V Jihočeském kraji je 26 drážních půjčoven. V Třeboni vydává koloběžky a kola pokladní v uniformě přímo na zastávce. Ve skladě jich zatím mají pět, většinou jsou vypůjčené během hodiny. V některých stanicích už proto zavedli pořadníky.

Koloběžky jsou podle železničářů v dobrém technickém stavu. V sezoně se zatím žádná neztratila. V některých místech je lidé používají i k cestě na úřady, pro takový případ si je mohou zamluvit jen na hodinu. „Hodinové výpůjčky jsou omezené pouze na Jihočeský kraj,“ dodal zástupce ČD v Jihočeském kraji Jiří Kafka.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Drážní půjčovny budou otevřené až do podzimu. Čtyři zůstanou v provozu celoročně. Loni si lidé v kraji půjčili téměř 1 600 kol, letos železničáři předpokládají, že počet výrazně stoupne.