Janov: Někdo domy opravuje, jiný mluví o bourání

Litvínov - Většina majitelů panelových domů na litvínovském sídlišti Janov se je snaží s využitím evropských peněz opravit. Opačně postupuje společnost CPI, která vlastní zhruba šest set bytů, což odpovídá třetině Janova. Krajní variantou by mohlo být i zbourání domů. Starosta Litvínova Milan Šťovíček (VV) se snaží společnost CPI přesvědčit, aby rovněž využila prostředky z evropských fondů, CPI se ale do toho nechce. Prý by to bylo plýtvání penězi. V sociálně vyloučené lokalitě žijí hlavně Romové.

Byty společnosti CPI jsou z poloviny neobydlené – z celkem šesti set bytů se bydlí pouze ve třech stovkách. Proto se začalo mluvit o bourání domů. „Rozhodně to není otázka týdnů, měsíců či jednoho roku,“ mírní obavy obchodní ředitel CPI Daniel Bacík. Bourání je podle společnosti nejkrajnější varianta. Teď chce hlavně nájemníky sestěhovat a paneláky, které zůstanou prázdné, zakonzervovat. Nájemníkům se to ale nelíbí – někteří mají třeba zrekonstruované koupelny apod. „Platí nájemní smlouvy a podle mě musí přijít taková nabídka, kterou budou akceptovat,“ uklidňuje situaci Karel Straka z Agentury pro sociální začleňování. CPI slibuje za stěhování kompenzace. Do rekonstrukce domů se ale pustit nechce. Nájemné by pak zvýšila až na 70 korun za metr čtvereční, což je pro místní nepřijatelné.

Starosta Šťovíček uvedl, že do oprav domů na sídlišti již majitelé investovali 48,5 milionu korun, z toho 19,4 milionu získali formou dotací z EU. Podle starosty mají majitelé domů v Janově včetně CPI na dotacích k dispozici celkem 59,7 milionu korun, téměř 90 milionů k nim musí investovat ze svého. Dotaci musí vyčerpat do poloviny roku 2015. V současné době majitelé domů žádají o dalších 19,9 milionu korun na opravy osmi panelových domů. K nim budou muset přes 30 milionů korun investovat z vlastních zdrojů. Nejvíc peněz chce bytové družstvo Krušnohor, které je největším majitelem domů v Janově.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Šťovíček řekl, že se bude radnice snažit CPI přesvědčit, aby peníze využila také. Generální ředitel CPI byty Zdeněk Havelka ale v pondělí prohlásil, že opravit domy i za přispění evropských fondů a města by bylo plýtváním penězi. Nájemníci, kteří by byli ochotní hradit vyšší nájemné, prý do lokality nechtějí. Město vyloučilo, že by mohlo prázdné domy od CPI koupit. Podle Šťovíčka na to nemá peníze. Radnice ale hodlá s přispěním evropských dotací investovat do veřejných prostranství na sídlišti. K dispozici má 46,8 milionu korun. Některá prostranství již opravila.

Opravený panelák v Janově
Zdroj: ČT24