Hradec zruší smlouvu a zaplatí milionové odstupné

Hradec Králové - Královéhradecká radnice chce vypovědět smlouvu s firmou ABD Invest na dlouhodobý pronájem a rekonstrukci zimního stadionu. Uzavřelo ji bývalé vedení magistrátu, ale to současné ji považuje za nevýhodnou. Podle předběžných výpočtů odstoupení od smlouvy údajně ušetří Hradci Králové desítky milionů korun. Firma ABD Invest se do doby ukončení jednání s magistrátem k situaci nevyjadřuje.

Společnost ABD Invest dostala zimní stadion do nájmu v roce 2006. Za 270 milionů korun ho měla zrekonstruovat a do roku 2022 provozovat. Cílem projektu bylo proměnit více než 30 let starý stadion na moderní multifunkční arénu bez toho, že by město muselo naráz investovat. Současné vedení magistrátu chce smlouvu ukončit. „Já i vedení města považujeme smlouvu za nevýhodnou. Do roku 2022 ušetříme minimálně padesát milionů korun, ale možná také sto padesát milionů korun,“ odhaduje primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. 

Magistrát slibuje, že úspory by vypovězení smlouvy mělo přinést i přesto, že radnice bude muset firmě ABD Invest na odstupném vyplatit asi 160 milionů korun. Použít na to chce přebytek loňského hospodaření a rezervní fond. „Vyplacení odstupného neohrozí investice pro rok 2011 ani rozpočtový výhled,“ tvrdí vedoucí ekonomického odboru hradeckého magistrátu Jindřich Frydrych.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ukončení smlouvy s firmou ABD Invest podle magistrátu neznamená ukončení investic do zimního stadionu. Počítá se s obnovou šaten i ledové plochy. „Pokud bude nájemní smlouva ukončena, tak příští investice by měly být z větší části města,“ naznačuje vedoucí odboru majetku magistrátu Ondřej Votroubek. 

Provoz stadionu by v budoucnu měla mít na starosti některá z městských organizací nebo akciových společností. Radnice chce smlouvu ukončit nejpozději v květnu. Firma ABD Invest rozhodnutí radních odmítla komentovat s tím, že tak učiní, až ukončí jednání s magistrátem.