Slatiňany se svých koní vzdát nechtějí

Slatiňany (Chrudimsko) – Chov koní Převalského ve Slatiňanech po osmnácti letech končí. Dvě kobyly dnes odvezli pracovníci pražské zoo. Jednu ponechají v zahradě, druhou vypustí v Mongolsku do volné přírody. Chov divokých koní ve Slatiňanech skončil kvůli nedostatku peněz. Kůň Převalského je jediným žijícím předkem našeho zdomácnělého koně. Dnes už se s ním nesetkáváme téměř nikde jinde než v zoologických zahradách. Původní oblastí jeho rozšíření je právě Mongolsko.

Koně a Slatiňany patří neodmyslitelně k sobě. Teď bude ovšem chov chudší o vzácné koně Převalského. „Stěhování má několik důvodů. Především jde o nedostatek financí ze strany kulturní nadace, která byla vlastně založena bývalým kastelánem,“ prohlásil kastelán zámku ve Slatiňanech Jaroslav Bušta. Pracovníci pražské zoo oba koně uspali, naložili do speciálních kontejnerů a potom ze Slatiňan odvezli. Od roku 1993 se o ně staral Národní památkový ústav. „K pobytu koně Převalského tady neexistuje žádná smlouva, takže my teď se Zoo Praha sedneme ke stolu a budeme se snažit vymyslet nějakou shodu,“ dodal Jaroslav Bušta. Jedna z kobylek, Xandy, se zařadí do stáda v pražské zoo a druhá, Lima, bude v Mongolsku vypuštěna do volné přírody. „Ti koně nejdou přímo do Prahy ale do naší chovné rehabilitační stanice v Dolním Dobřejově. Tam zůstanou do té doby, než se připraví transport a papíry pro odvoz do Mongolska,“ uvedl veterinář Roman Vodička ze Zoo Praha.

Slatiňany se ovšem nechtějí smířit s tím, že by v zámecké ohradě chov vzácných divokých koní úplně skončil. Záležet však bude na tom, zda se podaří sehnat dostatek peněz. „Příští týden máme jednání, vše je v rukách Národního památkového ústavu a Zoo Praha. My se přizpůsobíme,“ potvrdil starosta Slatiňan Ivan Jeník (nestr.).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Právě na dohodě pražské zoo s památkáři bude záležet, zda se koně Převalského do zámecké ohrady ještě někdy vrátí.