Bohumín touží po kropicím vozu

Bohumín - Bohumín chce získat dotaci na nákup kropicího vozu. Mohl by tak snížit prašnost v ulicích, která je právě v tomto městě jedna z nejvyšších v zemi. Možnost získat peníze se ale podle zástupců města stále více komplikuje. Dokonce i pokud vše dopadne dobře, mohou bohumínští radní s penězi na kropicí vůz počítat nejdříve příští rok.

Kropicí vůz může omývat silnice, v parném létě zvlhčovat vzduch nebo zavlažovat městskou zeleň. Bohumínští radní si myslí, že v boji s prachem by to mohl být dobrý pomocník. Uvítali proto nabídku ministerstva životního prostředí přispět na jeho nákup. „Proto jsme našli firmu, kterou nám doporučilo MŽP, která nám zpracovala studii proveditelnosti, což je podmínkou pro podání žádosti o podporu,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura. Bohumín zaplatil za studii třicet tisíc korun. Pak ale tamní radní zjistili, že asi budou potřebovat novou. Ministerstvo totiž právě změnilo metodiku.

„V lednu letošního roku byla publikována nová finální verze metodiky, odlišná od dříve zveřejněného návrhu,“ potvrdila mluvčí MŽP Michaela Jendeková. A objevil se ještě jeden problém. Ukázalo se totiž, že evropské peníze, ze kterých chtěl stát dotace na kropicí vozy vyplácet, zatím nejsou k dispozici. „Ačkoli ve výzvě byl uveden titul kropicí vůz, tak dosud to naše republika nemá vyjednáno s Evropskou komisí. To znamená, že i když žádost podáme podle znění výzvy, která byla speciálně určená pro Moravskoslezský kraj, tak se opět může stát, že nám vyhověno nebude,“ tvrdí místostarosta Bohumína Lumír Macura. I podle mluvčí MŽP Jendekové je nutné s Evropskou komisí v rámci dojednat ještě finální úpravy. Bohumínští radní chtěli kropicí vůz koupit už letos. Podle Státního fondu životního prostředí mohou ale se státní dotací počítat nejdříve příští rok v lednu.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)