V Lišově hoří skládka odpadu

Lišov (Českobudějovicko) - V Lišově na Českobudějovicku začala dnes po půlnoci hořet skládka komunálního odpadu, a to zhruba na ploše 1 000 metrů čtverečních. Požár zasáhl i hromadu autoplastů. Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů budou jednotky na místě zasahovat několik dnů. Na místě jsou zhruba tři desítky hasičů. Práci komplikuje chybějící zdroj vody v areálu skládky. Cisterny se proto musí plnit ve vzdálené hasičské zbrojnici v Lišově.

Největší nebezpečí nastalo v noci, kdy se rozhořela hromada plastových odpadů. Hasiči proto museli použít vedle vody i speciální pěnu. Požár se jim podařilo lokalizovat dvě a půl hodiny po půlnoci, nyní stále zbytky ohně likvidují s dýchací technikou. Bagrují skládku, prolévají ji vodou a následně zaváží zeminou. Příčina požáru je zatím neznámá.

Podle Matějů však nehrozí obyvatelům Lišova žádné nebezpečí. Starosta Lišova Jiří Švec dodal, že při vší smůle byly naštěstí klimatické podmínky ideální. „V podstatě žádný kouř na město nešel,“ řekl ČT. Nepříjemný je ale silný zápach. Za nepříznivých povětrnostních podmínek by mohl obec trápit i několik dní.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Skládka v Lišově nehořela poprvé. Podle starosty to byl od roku 2002 už asi jedenáctý požár. Většinou se ale jednalo jen o malé zahoření. Velké požáry byly na skládce tři, poslední v září 2006.

Požár skládky v Lišově
Zdroj: ČT24