Pražská zoo bude prodávat sloní trus

Praha - Pražská zoo bude prodávat návštěvníkům sloní trus. Asi 1,5 kilogramu čerstvého hnojiva, které je podle vedení zoologické zahrady výborné například pro růže, bude stát 70 korun. Suvenýr si lidé mohou koupit od soboty každý víkend u pavilonu slonů. Novinářům to dnes řekla za pražskou zoo Zuzana Anna Palzerová. Sloní trus již prodávají například v areálu vídeňského zámku Schönbrunn, české zoologické zahrady jej zatím v nabídce nemají.

„Věřím, že zahrádkáři novou položku našeho sortimentu ocení,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. „A se svým příjmením jsem tento prodej zavést zkrátka musel,“ dodal se smíchem.

Každý ze tří pražských slonů denně sežere asi dva metráky větví, klacků, kořínků nebo trávy. Protože mají rychlé a nepříliš dokonalé trávení, vyprodukují denně 140 až 180 kilogramů trusu, poznamenal kurátor savců Pavel Brandl.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Zahájení prodeje zoo naplánovala na sobotních 13:00. Trus bude stát 70 korun, pokud ale zahrádkáři přinesou zpět plastový kyblík, ve kterém je prodáván, dostanou 20 korun slevu.

Pražská zoo je tak podle Bobka na nápor zahrádkářů připravena. Pokud by se nový produkt osvědčil, bude zahrada uvažovat o rozšíření nabídky. Prodávat by mohla například trus kopytníků, který tvoří 50 procent odpadu odváženého na centrální hnojiště. Mohly by být také vytvořeny speciální asijské nebo africké směsi, dodal Bobek. Pražská zoo se podle něj pokusila k výrobku získat označení Czech made. „Nesetkalo se to s pochopením,“ poznamenal Bobek.

Eduard Chvosta, šéfzahradník:

„Doporučuji k jedné rostlince pivoňky tři koblížky sloního trusu. Ta aplikace je příjemná. Segmenty jsou veliké, příjemné na roznášení.“

Sloní trus neobsahuje čpavek a díky svému složení se nemusí kompostovat. Stačí jej prý na záhon položit tři týdny před tím, než na něj jsou zasázeny rostliny.