Návštěva ze Slovenska nakazila 11 členů rodiny žloutenkou

Pardubice - Nejméně dva pracovníci pardubické společnosti Foxconn a dalších devět lidí z jejich okolí se nakazilo vysoce infekční žloutenkou typu A. Hygienici je ale včas izolovali a nyní pozorují další desítky zaměstnanců firmy. Nákaza by se podle nich dál šířit neměla. Nemoc do Pardubic zavlekla návštěva ze Slovenska. Nakažení lidé jsou nyní hospitalizovaní na infekčním oddělení, choroba má u všech lehký průběh.

Ve Foxconnu pracují stovky lidí. Někteří byli pod lékařským dohledem, i proto chorobu hygienici objevili včas. Ohrožené spolupracovníky nemocných a také jejich rodinné příslušníky i naočkovali. „Zdroj nemoci se nacházel v rodině, s firmou Foxconn neměl nic společného. Oba její zaměstnanci, kteří onemocněli žloutenkou, jsou Češi,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Inna Valentová.

Foxconn zrušil na doporučení hygieny sportovní den. Na všech záchodech umístil dezinfekční roztoky k mytí rukou, v jídelně služba pravidelně omývá stoly dezinfekcí a častěji se také čistí kliky. „V souladu s požadavky krajské hygienické stanice byla zavedena zvýšená hygienická opatření ve všech společných prostorách a na pracovišti, kde tito dva zaměstnanci pracovali. Všichni zaměstnanci v našem závodě jsou plně informováni o dalším vývoji v této záležitosti,“ uvedl Tomáš Kmošek z firmy Foxconn a dodal, že opatření potrvají 50 dní.

Žloutence typu A se také říká nemoc špinavých rukou, protože se přenáší do těla ústy a nejčastějším nosičem viru jsou ruce. Nemoc je vysoce infekční. Inkubační doba je dva týdny, nebo až 50 dní.

Přístroj pro dezinfekci rukou
Zdroj: ČT24