Liberec prozatím vzdává boj s korupcí, speciální oddělení nebude

Liberec – Liberec zatím nebude mít vlastní protikorupční oddělení. Krátce po odvolání primátora Jana Korytáře zrušili radní konkurz na úředníky, kteří by na magistrátu hlídali zadávání veřejných zakázek. Podle exprimátora je to známka toho, že odhodlání radnice bojovat s korupcí začalo ochabovat. Liberecká koalice ztroskotala mimo jiné i na sporných zakázkách na revitalizaci lázní a dostavbu bazénu dohromady za téměř půl miliardy korun. Záležitost prošetřuje protikorupční policie i antimonopolní úřad. Do jeho rozhodnutí městští radní zakázky nepodepíšou.

Výběrová řízení byla vypsána v rozporu se zákonem, exprimátor obešel radu města, tvrdí liberečtí radní. Konkurz na osm úředníků protikorupčního oddělení zrušili. Navíc Liberec podle nich nemá tři miliony korun na platy úředníků celého oddělení. „Dosud neexistuje protikorupční strategie,“ podotkla statutární náměstkyně primátora Liberce Martina Rosenbergová.

Exprimátor pochybení odmítá. Tvrdí, že na vytvoření protikorupčního oddělení měl podle magistrátního řádu právo. Měl to být tým odborníků. Magistrát zatím připravuje novou směrnici o zadávání zakázek. Zveřejní podle ní všechno: smlouvy, dodatky i nabídky neúspěšných uchazečů. „Samotný fakt zveřejnění a transparentnosti tu protikorupční práci udělá za vás,“ prohlásil náměstek primátora Jiří Šolc.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Jan Korytář, odvolaný primátor Liberce:

„Korupce nejsou jen veřejné zakázky. Ani samotná směrnice toho moc nezmůže.“

Vznik protikorupční strategie byl součástí programového prohlášení bývalé koalice. Mělo proto vzniknout i protikorupční oddělení, tvrdí exprimátor. „Já se té myšlenky nevzdávám, je potřebná,“ řekla Rosenbergová.