Obviněná z manipulace se zakázkami zůstává na radnici

Ostrava - Čeká na soud kvůli obvinění z korupce, přesto dál pracuje na radnici, a to na své původní pozici. Vedoucí právního odboru městského obvodu Ostrava-Jih Hanu Kalusovou spolu s dalšími dvěma lidmi viní státní zastupitelství ze zmanipulování veřejné zakázky. Podle starosty ji do rozhodnutí soudu nelze propustit. Pokud soud uzná obžalované vinnými, hrozí jim tresty od dvou do deseti let vězení.

Zakázku na rekonstrukci domu vyhlásila radnice ostravského obvodu na konci roku 2009. O deset měsíců později zatkla policie kvůli podezření z jejího zmanipulování vedoucí právního oddělení radnice Hanu Kalusovou a náměstka ředitele firmy Bytostav Luďka Jahna. Vyšetřovatelé pak ještě obvinili referenta investičního odboru radnice Vladimíra Sýkoru.

Státní zastupitelství už spis dokončilo a předalo jej soudu. „Mohu potvrdit, že ve věci byla na celkem tři osoby koncem ledna letošního roku okresním státním zastupitelstvím podána obžaloba a hlavní líčení je nařízeno na červen letošního roku,“ uvedl mluvčí okresního soudu Alexandr Dadam.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Státní zástupce viní trojici z pokusů o zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Podle závěrů vyšetřování se měli po uzavření nabídek domlouvat tak, aby Bytostav výběrové řízení za 12 milionů korun vyhrál. "Ze zajištěných důkazů vyplývá, že všichni tři jednali za vzájemné součinnosti se záměrem změnit obsah již podané nabídky obchodní společnosti.

Mezi obviněnými se uskutečnilo v průběhu šesti týdnů celkem 163 telefonních hovorů," prozradila mluvčí Okresního státního zastupitelství Ostrava Barbora Zajícová. Hana Kalusová a Luděk Jahn strávili měsíc ve vyšetřovací vazbě. Státní zástupci se obávali, že by mohli ovlivňovat svědky. Poté byli propuštěni na svobodu.

Dům už opravila jiná firma vzešlá z nového výběrového řízení. Hana Kalusová se mezitím do práce vrátila. Podle starosty městského obvodu Karla Sibinského už ale veřejné zakázky v kompetenci nemá. „My jsme se dohodli, že do doby, než bude celá záležitost uzavřena soudem, tak bude v jejím i našem zájmu, aby se zkrátka této problematice nevěnovala,“ potvrdil Sibinský. „Obžaloba není důkaz viny. Žijeme v právním státě a o vině a nevině rozhoduje soud,“ říká sama Hana Kalusová.

Na podezřelé okolnosti zakázky upozornila policii samotná radnice. I přesto tam může Hana Kalusová až do pravomocného rozsudku dále pracovat. „Zákoník práce platí i pro úřad a já musím na paní Kalusovou pohlížet jako na člověka, který se žádným způsobem neprovinil,“ dodal starosta městského obvodu Karel Sibinský.