Rekonstrukce Zlaté uličky se blíží ke konci

Praha – Více než rok trvající rekonstrukce Zlaté uličky na Pražském hradě finišuje. Autorům budoucí expozice zbývá už jen dovybavit domečky dobovým nábytkem a nářadím řemeslníků, kteří v uličce kdysi žili. Vybavit domečky dostali za úkol barrandovští filmaři s velkými zkušenostmi a znalostmi výroby kopií historických předmětů.

Mnohdy měli filmaři z Barrandova štěstí. Jako třeba v případě zlatnického stolu, který dostali darem od potomkyně jednoho náchodského zlatníka. Většinou ale museli exponáty sami vyrábět. Kurátor expozice Pavel Jiras poukazuje například na zlatnickou výheň, kde se pracovalo s jedy. „Do devíti domečků instalujeme expozici, která evokuje život ve Zlaté uličce v minulosti,“ uvedl František Kadlec ze Správy Pražského hradu.

Autorem expozice kombinovaných zbraní a také brnění je Boris Krištof. Jak sám říká, vyrobit brnění dá velkou práci. Vyrobit se prý stihne jedno za rok. Celkovou rekonstrukci Zlaté uličky odstartovaly poruchy zdejší kanalizace, kdy malebným domečkům kvůli podmáčení odpadními vodami hrozily i vážné statické problémy. Zlatá ulička vznikla v 15. století přistavěním nové hradby s výklenky, které začali ti nejchudší z chudých obyvatel Hradu vyplňovat malinkými staveními.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)