Víkend v Mělníku zpestří letošní první bleší trh

Mělník - Po vzoru mnoha evropských měst zahajuje Mělník sezonu bleších trhů. Tradiční víkendová akce se letos poprvé koná právě tuto sobotu 23. dubna na náměstí Míru. Kromě výběru z domácí veteše a nejrůznějšího zboží „z druhé ruky“ se návštěvníci mohou těšit také na souběžně probíhající farmářské trhy, které se zde budou konat vůbec poprvé. Bleší trh pořádá ve spolupráci s městem Mělník občanské sdružení Přátelé Želvy.

Podle jednoho z organizátorů Ivana Nekudy podobné akce do historického centra Mělníka patří. „Je škoda, aby lidé vyhazovali věci, které nepotřebují a jiným udělají ještě radost,“ řekl Nekuda.

Na stáncích bleších trhů se typicky objevuje zboží jako hračky, oblečení nebo keramika. Skladba nabídky se ale nikdy nedá dopředu přesně odhadnout. „Je to taková sázka do loterie. A i to k pořádání blešího trhu patří,“ doplnil organizátor. Tradici bleších trhů zahájili Mělničtí loni, na úplně první bleší trh se přišlo podívat kolem 700 lidí.

Dalším oživením centra města jsou farmářské trhy, které právě tuto sobotu zahájí svůj první ročník. Drobní pěstitelé, výrobci, řemeslníci a prodejci zde zákazníkům nabídnou čerstvou zeleninu, ovoce, mléčné výrobky a sýry, uzeniny a maso, ryby, vejce, med, květiny, sazeničky, rukodělné výrobky a mnoho dalšího. Podle pořadatelů z občanského sdružení Studio Eko-Logika budou jednotlivé trhy tematické - ty první budou samozřejmě velikonoční.

Farmářské trhy se budou na náměstí před mělnickou radnicí konat každou sudou sobotu až do podzimu vždy od 8 do 12 hodin, bleší trhy ve stejném čase jednou měsíčně.