Archeologové na Vysočině se zaměřili na rybníky v rekonstrukci

Vysočina – Archeologové hledají na dnech rybníků na Vysočině pozůstatky zaniklých vesnic. Záchranný archeologický průzkum je velmi důležitý, protože nalezené objekty na dně pak bagry při hloubení zničí. V Telči budou bádat až do října. V místním Staroměstském rybníku hledají zbytky zaniklé vesnice, která byla ve 14. století zatopena.

Archeologové budou postupně odkrývat jednotlivé vrstvy, kde jsou dřevěné a kamenné konstrukce. Našli už úlomky keramiky nebo kostí, a dokonce i látku, kterou konzervují a budou dál zkoumat. David Zimola z Muzea Vysočiny v Jihlavě informoval, že nalezeny byly také mlecí kameny.

Další zkoumání dna probíhá v rybníku Buhušice u Jaroměřic nad Rokytnou. „Podařilo se objevit zcela neznámé sídliště z mladší doby kamenné, které nebylo do této doby známé,“ prozradil archeolog Muzea Vysočiny Milan Vokáč. Tady měli archeologové těžší úkol – práci jim přitěžovala spodní voda, která vyhloubené objekty během chvíle zatopila.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

I zde však našli vzácné zlomky nádob, nožík, trapéz a dokonce i křišťál. Největší vzácností je ale noha Venuše. Vodu a bahno teď archeologové vymění za laboratoř. Nálezy tam musí očistit a zadokumentovat. Teprve pak je představí veřejnosti.