Na karlovarských farmářských trzích chyběli skuteční pěstitelé

Karlovy Vary - Krajský úřad v Karlových Varech pořádal první farmářské trhy. Konaly se přímo v areálu úřadu a měly podpořit výhradně výrobce potravin z regionu. To se v celku podařilo, přestože mezi prodejci bylo poměrně málo skutečných pěstitelů plodin a chovatelů. Převažovali spíš zpracovatelé - řezníci, uzenáři nebo pekaři. Krajský úřad chce farmářské trhy zopakovat ještě na podzim a před Vánocemi.

Zájem lidí o první větší farmářské trhy na Karlovarsku byl přímo nebývalý. Hledali zde hlavně to, co je v supermarketech těžko k dostání. „Přijde mi, že jen dovážejí, české výrobky téměř nikde nevidím,“ prohlásila jedna ze zákaznic.

Chovatelé a pěstitelé dávají přednost takzvanému „prodeji ze dvora“. Není to o pohodlnosti, chtějí ukázat, v jakých podmínkách produkty vznikají. Prodej spojují s agroturistikou. „Naše filozofie je taková, že co tu vypěstujeme, bychom tu chtěli do budoucna i zpracovávat, sami si to porážet, aby zvířata netrpěla. Nechceme jezdit do Prahy na masové trhy,“ řekl biofarmář z Nežichova u Toužimi Jaroslav Prchal.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Jaroslav Bradáč, radní Karlovarského kraje:

„Všichni mají na svém stánku adresu, spojení, kde pracují a kde se u nich dá nakoupit, aby se o nich občané dozvěděli.“

Příčin menšího zastoupení skutečných chovatelů a pěstitelů je ale více. „Je to záležitost české byrokracie. Mít dnes výrobnu a jatka je investičně tak náročné, že na to sedláci nemají peníze,“ podotkl Zdeněk Perlinger, předseda Svazu ekologických zemědělců ČR.