Sněžka dostane novou lanovku

Pec pod Sněžkou (Krkonoše) – Jeden z nejteplejších dnů letošního roku přilákal stovky turistů také na české hory. V Krkonoších, kde právě dnes zahájili letní sezonu, se po pravidelné údržbě znovu rozjely lanovky. Ta, která vede na nejvyšší českou horu, možná naposledy. Už na podzim by totiž měla začít stavba nové. Stávající lanová dráha byla postavena jako oběžná dvouúseková s dvoumístnými odpojitelnými sedačkami, během necelé půlhodinky překonává převýšení více než 680 m.

Slunečno, teplota kolem 18 stupňů a velmi dobrá viditelnost – toho všeho si mohli užít turisté, kteří dnes přijeli do Pece pod Sněžkou. Většina z nich si také nenechala ujít první jarní příležitost vyjet na hlavní vrchol Krkonoš 62 let starou lanovkou. „Dnes jsme zahájili provoz po revizních pracích. Pokud je menší návštěvnost, jezdíme v pravidelných hodinových intervalech, jinak fungujeme nepřetržitě,“ uvedl technik lanovky Jiří Brož. Stará lanovka dnes vyjela zřejmě do své poslední sezony, už od příštího roku by turisty měla na Sněžku vozit lanovka nová, kabinková.

Nová lanová dráha by se mohla začít stavět letos na podzim, pro návštěvníky hor by cestování s ní mělo být o poznání příjemnější. „Nová lanovka na Sněžku bude uzavřená kabinka, kde si mohou sednout čtyři lidé. Nebude na ně pršet, nebude na ně foukat vítr. Díky tomu se nám možná dostane nahoru daleko víc lidí,“ potvrdil místostarosta Pece pod Sněžkou Zdeněk Virt (SNK Sněžka).

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

I přesto, že české děti mají prázdniny, na Sněžce dnes byla slyšet hlavně němčina a polština. Více Čechů tu čekají až o nadcházejícím prodlouženém víkendu. Letní sezona se však pomalu rozjíždí všude v Krkonoších. Kromě dráhy na Sněžku budou o víkendu v provozu také například lanovky na Hnědém vrchu, Černé hoře nebo ve Špindlerově Mlýně.

Jeden z nejteplejších dnů letošního roku přilákal stovky turistů také na české hory.
Zdroj: ČT24