Skauti přestaví mlýn na svoji základnu

Ochoz - Nedaleko Ochozi u Brna právě začíná stavba budoucí největší skautské základny v republice. Z bývalého mlýna na jižním cípu Moravského krasu by do září příštího roku mělo vzniknout Mezinárodní centrum ekologické výchovy. Skauti chtějí ale připomínat i pohnutý osud Kaprálova mlýna a jeho majitelů za druhé světové války.

Celkem jednašedesát milionů korun vdechne dnes zbořenému stavení nový život. Poslední velkou opravou prošel mlýn na počátku čtyřicátých let. Poté co jej zabavili komunisté, už jen pomalu chátral. „Tyhle stěny přijdou zbourat a postavit znova, protože tu je směsové zdivo kamene, cihel a kotovice,“ vysvětlil projektový manažer Junáka Ivo Ještěr Brzobohatý.

Na konci dubna 1945 se mlýn ocitl uprostřed boje ustupující německé armády s Rusy. Dodnes jsou tu patrné stopy po ostřelování. Skauti se na počátku tohoto roku vypravili do Arizony a natočili rozhovor s dcerou tehdejších majitelů. Ta jako desetiletá přežila s rodinou nejtěžší boje v krytu na zahradě. Skauti měli až do roku 2007 mlýn za symbolickou korunu pronajatý, pak jim ho dcery posledních předválečných majitelů darovaly.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

„Celou dobu jsme usilovali o to, abychom se mohli stát vlastníky, protože tam byla legislativní omezení s tím vlastnictvím kvůli dotacím,“ podotkl správce Kaprálova mlýna Jiří Provázek Pospíšil. Právě díky evropským dotacím se mohli skauti do přestavby vůbec pustit, devadesát procent nákladů zaplatí EU, zbytek, asi 4 miliony, budou muset dodat ze svého. Milionem letos přispěl jihomoravský kraj a junáci zorganizovali například i veřejnou sbírku.