Kvůli krizi stoupá na západě Čech počet padělků

Karlovy Vary – Na západě Čech se začíná znovu rozmáhat pašeráctví, jen letos už zadrželi celníci v Karlovarském kraji nelegální zboží v hodnotě přes půl miliardy korun. Statistici i ekonomové mluví o doznívající hospodářské krizi, lidé se prý snaží šetřit a shánějí laciné zboží. Za obchodování s nelegálním zbožím hrozí prodejcům ve správním řízení pokuty v řádu milionů korun.

Celníci v okolí Chebu si teď rozhodně nemůžou stěžovat na nedostatek práce, nejčastěji se prodává padělaný textil a obuv nebo parfémy, sortiment pašéráků jde ale napříč celým spektrem zboží. „Z kamenných obchodů se přestěhovali zpátky na tržnice, které koncem 90. let opouštěli. S tím se pojí i renezance pašování padělků,“ vysvětluje ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance. 

Pašeráci navíc neustále vylepšují metody, kterými se snaží kontrolu oklamat. Napodobeniny známých značek jsou tak čím dál dokonalejší a nelegální zboží ukrývají do těžko přístupných částí kamionů. I tak ale jen letos v Karlovarském kraji odhalily kontroly zrhuba 200 tisíc padělků, celníci kontrolují hlavně kamiony a pak také tržnice.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)