Legendární brouci zaplnili pražský Vítkov

Praha – Legendární automobily Volkswagen Brouk se sjely na pražský Vítkov. V poledne tam změřily svoje síly v desátém ročníku sprintů na 400 metrů. Pro auta i jejich majitele je to první prověrka po dlouhé zimě. Na start se postavilo 70 vozů, většinou mnohaletých veteránů. Čekal je rychlostní závod metodou Le Mans.

Organizátor závodu Martin Klofanda popsal, že závodník na startovní pokyn vyběhne, vleze do svého auta, nastartuje a vydá se na trať. Závod ale nebyl jedinou atrakcí. Během dne si lidé mohli prohlédnout 120 brouků, kteří na Vítkov dorazili, a popovídat si s jejich majiteli.

Největší raritou byly vozy vyrobené za války, hlavně nejstarší z nich – Swimmwagen z roku 1943. „Je to obojživelný válečný vůz německé provenience. Pod konstrukcí je podepsán Ferdinand Porsche. Já ho postavil z dílů z úplného vraku. Každý kousek toho stroje pochází z jiných míst republiky,“ nechal se slyšet Jiří Vávra z klubu Veteran Car Club Sturm.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

K vidění byly ale i jiné kousky z historie brouků, která se píše už od roku 1938 – kabriolety, závodní speciály nebo známé transportéry. K těm patří i takzvaná ponorka, vůbec první dodávkové auto. Jejich kolonu lidé nemuseli potkat jen na Vítkově. Po závodě se ještě stovka vozů vydala na jarní spanilou jízdu Prahou a Posázavím.