Spor myslivců a kraje kvůli kácení na Vinařické hoře

Kladno - Vinařickou horu na Kladensku čeká během následujících dvou let rozsáhlá rekultivace. Kácení stromů a keřů už začalo, podle tamního mysliveckého spolku ale probíhá velmi necitlivě. Zmizely totiž i porosty, které jsou útočištěm vzácných ptáků, a to navíc v době, kdy už ptáci hnízdili. Středočeský kraj, který na obnovu přírodní památky dostal peníze z Evropské unie, naopak tvrdí, že krajině pomáhá.

Myslivci upozorňují, že by se měl v přírodě od konce března dodržovat vegetační klid. Kosi a drozdi už totiž mají postavená hnízda a v některých už jsou i čerstvě vylíhlá mláďata. Na Vinařické hoře se ovšem podle mysliveckého spolku kácelo ještě v dubnu. Podobný zásah prý povede spíše ke zničení biotopu, který se na Vinařické hoře vytvářel posledních padesát let, domnívá se myslivecký hospodář Jiří Uldrych.

Vinařická hora patří mezi významné botanické oblasti středních Čech. Jde o přírodní památku, která je od roku 1985 chráněna zákonem.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Obnovu chráněné oblasti si objednal Středočeský kraj, ten teď kácení v dubnu omlouvá tím, že se zpozdily práce kvůli průtahům s výběrovým řízením. Nejrozsáhlejší kácení už prý ale skončilo: „To vykácení porostu proběhlo během března tak, aby ptáci, kteří se vracejí z teplých krajin, mohli zareagovat a najít si jiné místo k hnízdění,“ uvedla mluvčí kraje Markéta Vítková. 

Rekultivace Vinařické hory navíc podle kraje přírodě pomůže. Pro úředníky je jedním z hlavních argumentů také to, že se zásahy souhlasili všichni vlastníci pozemků. Podle starosty Vinařic Jiřího Protivy obec souhlasila, protože památka určitou údržbu potřebuje. Podle představ kraje by se na místo měly vrátit původní druhy rostlin, které jsou už dnes ohrožené. Dnes prý na hoře rostou spíše plevelovité rostliny.