Hradec Králové chce být na seznamu UNESCO

Hradec Králové – Na památky zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO by se v budoucnu lidé měli jezdit dívat i do Hradce Králové, alespoň podle představ tamního magistrátu i Královéhradeckého kraje. Na seznam se snaží prosadit východočeské lidové loutkářství a moderní architekturu Hradce Králové.

Do seznamu UNESCO chce Hradec Králové nominovat památky z období secese a meziválečných let. Jde o školský areál navržený Josefem Gočárem a muzeum a Okresní dům od Jana Kotěry.

Že to vedení radnice myslí vážně, dokazuje jeho programové prohlášení, které záměr dostat městskou architekturu do prestižního seznamu památek obsahuje. „Šance tady je, protože je třeba si uvědomit, že z architektury 20. století máme na seznamu UNESCO pouze vilu Tugendhat v Brně,“ míní historik architektury Zdeněk Lukeš.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vedení Hradeckého kraje se naopak hodlá soustředit na přípravu zápisu východočeského lidového loutkářství, které v Hradci reprezentuje světoznámé Divadlo Drak. „Bude vytvořena jakási koordinační skupina, která se bude snažit o splnění všech podmínek tak, abychom byli zapsáni,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Zatím má Česká republika v seznamu UNESCO památky dvanácti měst a obcí. Dále slovácký tanec verbuňk a od listopadu také sokolnictví a masopustní průvody z Hlinecka.