Policie vyšetřuje dalšího chlumeckého starostu

Chlumec – Hospodářská kriminálka prošetřuje kroky už druhého starosty Chlumce na Ústecku. První z nich dostal obec do obrovských dluhů. Jeho nástupce zase proplatil faktury za stavbu skateparku, který ale není hotový. Obec na něj navíc dostala státní dotaci a hrozí, že ji bude muset vrátit.

Tam, kde měl už měsíce stát nový skatepark, není kromě několika plechů ke stavbě rampy prakticky nic. Přesto chlumecká radnice za stavbu zaplatila milion a dvě stě tisíc korun. Dvě faktury za práce proplatilo bývalé vedení obce. 800 tisíc byla přitom státní dotace. Ministerstvo vnitra provedlo vnitřní kontrolu, jak informoval jeho mluvčí Vladimír Řepka. Dodal, že na základě kontroly došlo k šetření finančního úřadu a Policie ČR.

Přestože hřiště není hotové, zaplatil Chlumec raději i spoluúčast, tedy necelých 400 tisíc korun. Jinak totiž hrozilo, že bude dotaci vracet. Jenže ani teď nemá vyhráno. Případ šetří kriminálka a na jejích závěrech závisí, jestli ministerstvo Chlumci peníze nechá. „V současné době případ vyšetřuje oddělení hospodářské kriminality pro podezření z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku,“ sdělila mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Starosta Petr Maxa říká, že Chlumec bude po zhotoviteli požadovat nápravu nebo vrácení finanční spoluúčasti obce s tím, že pak by měl být vrácen i podíl státu. Realizační firma prý přislíbila nápravu. Pokud jednání nepovedou k výsledku, zváží starosta trestní oznámení pro neoprávněné užití státní dotace.

Bývalý starosta Josef Říha nezvedal telefon. Chlumec je přitom ve složité situaci. Říhův předchůdce Roman Hanusch roku 2008 uzavřel řadu smluv bez vědomí zastupitelstva, běžnou praxí byly i nepotřebné nebo černé stavby. Obec se kvůli tomu dostala do dluhů v řádech desítek milionů korun. Přišla dokonce o budovu radnice. Hanusche čeká obžaloba.