Dráhy otevřely na nádražích na Karlovarsku další půjčovny kol

Karlovarsko – Spolu s krajským úřadem Karlovarského kraje chtějí České dráhy podpořit v regionu větší rozvoj cykloturistiky. Trekingová i horská kola včetně přilby je možné půjčit si na nádražích v Karlových Varech, Chebu, Sokolově a v Mariánských Lázních. Většina těchto měst je v dosahu páteřní cyklostezky Poohřím, kterou buduje Karlovarský kraj.

Kola je možné půjčit si po složení tisícikorunové kauce. Výhodné jsou rezervace na telefonních linkách Českých drah a na jejich e-mailech. Pro turisty, kteří kombinují cestování vlakem a na kole, je dobré hlavně to, že kola nemusí vracet tam, kde si je vypůjčili, ale i na jiných nádražích. Ředitel Krajského centra osobní dopravy Vladimír Omelka informoval, že pro letošní sezonu je připraveno 30 kol.

Síť cyklostezek je v Krušných horách i ve Slavkovském lese. Unikátní jsou cyklotrasy, které vedou po cestách vybudovaných v někdejším zakázaném pásmu bývalé Pohraniční stráže. Jednou z největších nových investic je páteřní cyklostezka při řece Ohři. Pod chebským nebo loketským hradem, pod Svatošskými skalami i na dalších místech, která mohli zatím obdivovat převážně vodáci. Jeden kilometr cyklostezky přijde na osm až jedenáct milionů korun.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Z celkových 130 kilometrů je 46 už zkolaudováno. 15 kilometrů se již užívá, zatím v předběžném režimu, 20 kilometrů je zatím ve výstavbě,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD). Po vyjížďce je možné kola vrátit i na nádražích ve Františkových Lázních, Lokti a Nejdku.