Vyšetřování v Explosii: Nové ostatky předány k ohledání

Pardubice – Téměř týden po výbuchu v areálu pardubického podniku Explosia byly k lékařské expertize předány další nalezené lidské ostatky. Vyšetřovatelé prohledávali okolí epicentra i během velikonočního víkendu a pondělí, stejně jako báňský úřad, který se snaží zdokumentovat veškeré stopy včetně výpovědí svědků. Při středečním neštěstí bylo zraněno devět lidí a čtyři se pohřešují.

„To ohledání je náročné a bude trvat ještě několik dalších dnů,“ potvrdila policejní mluvčí Markéta Janovská. Kromě policistů však mezi troskami výbuchu intenzivně pracují také pracovníci Obvodního úřadu v Trutnově. Ještě tento týden mají v plánu vyslýchat svědky výbuchu.

Vedení Explosie o dění v areálu podává průběžně zprávy. Výbuchem se bude na svém nejbližším jednání zabývat krajská bezpečnostní rada. „Pokud by cokoliv z činnosti této firmy mělo ovlivňovat okolí, civilní prostor a běžný život lidí, tak je potřeba se k tomu vrátit. Pokud se to potvrdí, tak budem jednat i s vedením této firmy,“ dodal mluvčí úřadu Bohuslav Machek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podnik již v minulých dnech nabídl lidem, kterým tlaková vlna poškodila nemovitosti, odškodnění. Policie také zprostředkovala rodinám pohřešovaných i svědkům péči policejních psychologů. Odbornou pomoc většina z nich využila. „Kolikrát se říká, a opravdu je to psychologicky podložené, že nejistota je mnohem horší než špatná jistota,“ řekla psycholožka Lenka Vlášková.

Výbuch zničil dvě propojené budovy v jednom ochranném valu, kam se navážel nitroglycerin a kde se míchal s nitrocelulózou. Exploze byla tak silná, že se velké kusy betonu našly až 500 metrů daleko od místa neštěstí. Ohledání místa bude podle Janovské pokračovat ještě několik dnů, dnes začaly první výslechy svědků.

Synthesia v Pardubicích
Zdroj: ČT24