Škoda ve Vrchlabí nekončí

Vrchlabí (Královéhradecký kraj) – Více než půl miliardy jako podporu místní průmyslové zóny dostane od státu Vrchlabí. Investice by měla přijít díky závazku automobilky Škoda, která tam chce už v červnu začít rozšiřovat svůj závod, jenž zaměstnává více než tisíc lidí z regionu. Jeho budoucnost byla ještě nedávno nejistá. Závod ve Vrchlabí navazuje na původní společnost Petera a synové založenou v roce 1864. Vyráběly se zde postroje na koně, později kočáry, vozy všeho druhu a saně. K rozšíření firmy došlo na počátku minulého století, kdy byl postaven nový závod ve středu města, který slouží automobilové výrobě doposud.

Částka 550 milionů korun na silnice, protipovodňová opatření nebo na nový stadion. Pro Vrchlabí to znamená obrovskou příležitost, pro místní lidi zajištění práce na další roky. Všechno má nyní v rukou vedení Škodovky, musí začít rozšiřovat svůj zdejší závod. „Stavba haly by měla být zahájena v červnu. My musíme zajistit přípravu pozemků pro tuto průmyslovou zónu. To znamená vyjednat také s některými soukromými vlastníky nemovitostí prodej a předání nebo rovnou prodej Škodě k této investici,“ uvedl starosta Vrchlabí Jan Sobotka (ZVON). Podkrkonošská továrna patří v rámci koncernu k těm nejmenším, většina lidí v regionu je na ní ale přímo či nepřímo závislá.

Výroba automobilů ve Vrchlabí končí a budoucnost závodu byla dlouho nejistá. Vedení Volkswagenu však minulý týden oznámilo, že se tu budou od příštího roku vyrábět převodovky pro celý koncern. Konkrétní výši investic ale zatím Škoda zveřejňovat nechce, stejně jako počet pracovních míst, která tu po přechodu na jinou výrobu zůstanou. „Slíbili jsme našim zaměstnancům, že jim představíme řešení, které závodu ve Vrchlabí zajistí dlouhodobou perspektivu. To jsme učinili a další kroky, další informace budou následovat,“ prohlásil tiskový mluvčí Škoda Auto Rudolf Dreithaler.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Další výhodou také je, že na rozdíl od celých automobilů vyžaduje výroba moderních převodovek větší podíl kvalifikované, a tím pádem i lépe placené práce.