Úhyn raků na Chebsku nutí ekology k větším kontrolám

Velká Hleďsebe - Desítky mrtvých raků našli lidé v potoce ve Velké Hleďsebi na Chebsku. Vodu tu pravděpodobně znečistil unik splašků. Podle obyvatel nejde o první případ, a tak odbor životního prostředí chystá důslednější kontroly septiků. Ochranáři teď vyzvali majitele pozemků, aby při dalším znečištění potoka okamžitě odebrali vzorky vody, které pomohou se zjištěním viníka.

Pravý přítok Kosového potoka leží v chráněné krajinné oblasti Slavkovského lesa. Přesto je v něm občas voda špinavá a mnozí obyvatelé Velké Hleďsebe si stěžují na zápach. Naposledy je ale vyděsil pohled na desítky mrtvých raků. „Na tomto úseku bylo asi 50 kusů mrtvých kusů. Cítili jsme zápach, voda se zbarvila a šlo vidět, že někdo vypouští jímky, což se děje pomalu každých 14 dnů,“ říká jeden z místních obyvatel Jiří Hrdý.

Zatím není možné určit, kolik raků celkem uhynulo a jaké jsou další škody. Potok totiž vede v zhruba kilometrovém úseku pod pozemky soukromých majitelů. Podle odboru životního prostředí je tak obtížné najít i původce znečištění. „Podle předběžného názoru se patrně jedná o splaškové vody, které unikly do potoka. Dá se očekávat, že jde je jeden z rodinných domků, které jsou výše po proudu,“ sdělila Lenka Pocová, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Mariánské Lázně.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Únik splašků úředníci sice nepovažují za velkou ekologickou havárii. Podle ochránců přírody je ale pro vodní živočichy i tak velmi nebezpečný. Odbor životního prostředí teď v okolí potoka plánuje pravidelné kontroly septiků. O tom, že je tu voda znečištěná opakovaně se ochranáři dozvěděli poprvé. „Pokud občané zjistí podezření, tak je lepší to nahlásit na úřad. My si prošetříme na kolik je to závažné,“ popsal Jindřich Horáček ze Správy CHKO Slavkovský les recept, jak do budoucna možná zamezit dalšímu úhynu vzácných raků.