Roztržka na hradecké radnici kvůli asistentům

Hradec Králové – Na hradecké radnici vznikla roztržka. Primátor Zdeněk Fink a jeho náměstek Jindřich Vedlich si najali placené asistenty. Oba jsou z jejich kandidátek, oba navíc radními. Proti tomuto postupu teď protestuje ODS. Připomněla, že její člen musel kvůli tomu, že se stal asistentem primátora, opustit zastupitelstvo a že největším kritikem byl tehdy právě současný primátor.

Hradecká ODS vzkázala primátorovi a koaličnímu partnerovi Finkovi z Hradeckého demokratického klubu, že dělá to, co sám před časem kritizoval. Fink si vzal jako asistenta spolustraníka, radního a kamaráda Springera. A to bez soutěže. „Úřad nabobtnává řadou různých asistentů a poradců, což pan Fink před volbami hlasitě kritizoval,“ zlobí se bývalý hradecký zastupitel za ODS Daniel Tůma. „Podle mých informací od úředníků je vše v pořádku a to je pro mě rozhodující,“ brání se hradecký primátor Zdeněk Fink.

Hradecká TOP 09 se od voleb zase snaží získat funkci pro lídra Nádvorníka. To se teď povedlo. Stranický kolega náměstek Vedlich si ho vzal za asistenta. A opět bez soutěže. „Stranický úkol jsem rozhodně nedostal. Hledal jsem asistenta hodně dlouho, oslovoval jsem mnoho lidí,“ vysvětluje náměstek primátora Jindřich Vedlich. „Myslím si, že to je v současné době takové korýtkaření. Je to asi určitá odměna za něco,“ naznačuje Daniel Tůma. „Může to tak vypadat, ale není to ten hlavní důvod,“ hájí se Richard Nádvorník.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Před časem si primátor Vlasák z ODS vybral jako asistenta, ovšem v soutěži, zastupitele Tůmu. Ten ale kvůli kritice od současného primátora Finka pro údajný střet zájmů musel zastupitelstvo opustit. „Ti, kteří tenkrát tyto pozice kritizovali, nastoupili stejnou cestu. Tedy i pan primátor,“ upozorňuje náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

Noví asistenti - důchodce Springer a podnikatel Nádvorník - budou na radnici pracovat podle zvláštní smlouvy. Každý z obou asistentů dostane měsíčně kolem patnácti tisíc korun plus odměnu čtyři tisíce tři sta korun za členství v radě.