Liberecký kraj chce požádat stát o dotaci

Liberecko – Liberecký kraj chce stát požádat o peníze na opravy povodní poškozených silnic. Mělo by jít zhruba o 300 milionů korun. Stejnou částku totiž musí přidat sám kraj, víc nemá. Někteří starostové kritizují kraj za to, že o dotace dosud nežádal, a chtějí se pustit do oprav sami. Srpnová povodeň způsobila v kraji škody za více než osm miliard korun, z toho dvě miliardy právě na silnicích.

Most přes suchý polder v Hrádku nad Nisou je krajský, brzo ale bude městský. Radnice věří, že jen tak se dočká opravy. Stát jí zaplatí 90 procent nákladů, zatímco kraji by přispěl jen polovinou. Město most od kraje převezme stejně jako některé povodní poškozené silnice. Krajský zastupitel a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (SLK) celý akt podle svých slov hodnotí jako čiré zoufalství.

Také Chrastava chce most, který vzala Jiřice, od kraje převzít a postavit ho sama. Právníci ale řeší problém, jak převést městu něco, co neexistuje. Liberecký kraj zatím nepřesvědčil vládu, aby srovnala podmínky dotací krajům i obcím. Stát proto požádá jen asi o 300 milionů korun. Na větší spoluúčast kraj nemá, i tak zatíží rozpočet na několik let dopředu.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Zbývá nám tam však další částka, zhruba 830 milionů korun, kterou zatím vůbec neřešíme,“ říká radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). S využitím úvěru kraj opraví do roku 2014 asi jen polovinu povodní poškozených mostů a silnic. S vládou proto chce dál jednat.