Za zachování Slezské nemocnice už je 23 tisíc lidí

Opava - Více než třiadvacet tisíc lidí přidalo svůj podpis pod petici za zachování samostatné Slezské nemocnice v Opavě a proti sloučení krajských nemocnic do jedné organizace. Akci před necelými třemi týdny vyprovokovali opavští občanští demokraté. Jejich názor nakonec podpořili i opavští radní v čele se sociálně demokratickým primátorem Zdeňkem Jiráskem.

Primátor Opavy a také krajský radní za ČSSD přijal po velikonočních svátcích členy petičního výboru. Od asi 15 minutového setkání si občanští demokraté slibovali dvě věci – chtěli předat primátorovi stohy podepsaných petičních archů i zjistit, jestli bude na čtvrtečním jednání zastupitelstva hlasovat pro sloučení sedmi krajských nemocnic. „Nebudu hlasovat pro sloučení nemocnic v rámci Moravskoslezského kraje,“ prohlásil Jirásek. Podle svých slov dospěl k takovému závěru po rozhovorech se členy zdravotního výboru i s vedením Slezské nemocnice v Opavě.

Občanští demokraté připouštějí, že s protestními akcemi přišli až ve chvíli, kdy už zastupitelé schválili záměr udělat jednu krajskou nemocnici. „Pevně věřím, že ještě není rozhodnuto, že ještě je možno předsevzetí rady zvrátit,“ říká senátor za ODS Václav Vlček.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Petiční archy měli lidé k dispozici od 7. dubna. Do včerejšího dne je poepsalo více než 23 tisíc lidí. „Jedná se o více než polovinu voličů, kteří se účastnili krajských voleb v roce 2008,“ upozorňuje členka petičního výboru Hana Malurová. Další tisíce podpisů jsou na petičních arších na Vítkovsku a na Novojičínsku. Petiční archy dostanou ve čtvrtek také krajští zastupitelé, ještě před tím, než budou hlasovat o tom, zda se krajské nemocnice sloučí pod jeden celek, nebo ne.

Petice proti sloučení nemocnic
Zdroj: ČT24