ČSTV chce dražit sokolovnu v Lenoře

Lenora - Děti i sportovci z Lenory na Prachaticku pravděpodobně už v polovině května přijdou o jedinou obecní tělocvičnu. Soud totiž nařídil dražbu místní sokolovny a už 19. května mají o osudu lenorské sokolovny rozhodnout údery licitátorského kladívka. O exekuci na místní tělovýchovnou jednotu paradoxně požádal Český svaz tělesné výchovy. Zatím v sokolovně cvičí třeba děti z místní základní školy.

Informace o nařízené dražbě vzbudila v obci rozruch. „Měli jsme valnou hromadu, kde jsme se dohodli, že pokud tělocvična padne, skončí i jednota,“ říká člen Tělovýchovné jednoty Křišťál Stanislav Tůma. Podle starostky Lenory Jaroslavy Krnákové jde o špatnou zpravu pro obec, neboť se jednalo také o jediné středisko pro pořádání kulturních akcí v obci.

Dražbu sokolovny nařídil soud, kterému žádost o exekuci podal Český svaz tělesné výchovy. Místní tělovýchovná jednota mu totiž nevrátila asi 700 tisíc korun a dluh navíc dál rostl. „ČSTV musel přistoupit k žalobě a exekuci, protože musí zacházet se svým majetkem s péčí správního hospodáře,“ tvrdí tajemnice Okresního sdružení ČSTV Prachatice Miroslava Čertíková. Podle Stanislava Tůmy je ale nemožné, aby ČSTV poslal ke dnu jinou část ČSTV.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Koloběh dluhů se roztočil v Lenoře už koncem 90. let, kdy tělovýchovná jednota s příslibem dotace postavila fotbalové šatny. Peníze ale nedostala a přestala situaci zvládat. Prodej sokolovny je ale ještě možné zastavit. „Problém je stále ještě v jednání,“ ujišťuje Čertíková. Obec ale už jen věří, že lidé budou moci budovu dál využívat.