Kvůli chybě konkurzního správce málem přišli o chatu

Rychnov nad Kněžnou - Před dvanácti lety koupili manželé Brandejsovi z Rychnova nad Kněžnou chatu v Orlických horách. Tři a půl roku byli v klidu, pak se dozvěděli, že sídlo není jejich, protože patří do konkurzní podstaty původní majitelky. Série soudních rozsudků včetně ústavního takový verdikt potvrdila. Přesto se chata Brandejsovým nakonec vrátí.

Za domek v Bartošovicích zaplatili Brandejsovi včetně úprav půl druhého miliónu. Přesto jim tři a půl roku po koupi konkursní správce majetku původní majitelky sdělil, že se musí vystěhovat, neboť chata patří do konkursu. „Nevěřili jsme tomu, byli jsme v šoku, cítili jsme strašnou bezmoc,“ shodují se manželé.

Brandejsovi se s tím odmítli smířit. Ukázalo se, že správce nechal chatu zapsat do konkursního soupisu majetku původní majitelky zpětně až téměř tři roky po jejím bankrotu. „Na poslední chvíli, ale stihnul to. A jeho soupis byl v souladu se zákonem,“ tvrdí však místopředsedkyně Krajského soudu v Hradci Králové Jolana Maršíková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

O tom přitom nevěděla ani realitní kancelář, která prodej chaty zprostředkovala, ani Katastr nemovitostí. Postup správce konkursu se nelíbil ani policii. „Policie případ vyšetřovala, ale z důvodu promlčení byl v roce 2009 odložen,“ objasňuje mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Mezitím Brandejsovi prohráli všechny soudy. Nakonec jim nezbylo než se o svou chatu ucházet znovu v aukci. Teď se ale chata nečekaně vrací. U jiného soudu se ukázalo, že ve skutečnosti vůbec nepatřila původní majitelece ale jejímu manželovi. A tedy že vůbec nepatří do konkurzu a správce ji musí vrátit. Brandejsovi sice cítí hořkost, přesto jim ke klidu chybí už jen odblokování chaty v katastru nemovitostí.