Sychrov nabízí další atrakci

Sychrov – Návštěvníky zámku Sychrov čeká jedno milé překvapení, na konci parku najdou opravenou oranžérii z první poloviny 19. století. Správa zámku je tam chce lákat i na netradiční spojení kultury a dobrého jídla. Novogotický zámek Sychrov sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů. V současné době jsou zámecké pokoje zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Prohlídka zámku poskytne návštěvníkům dokonalou představu, jak se žilo ve venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny ve druhé polovině 19. století.

V roce 1892 byla v dezolátním stavu ke zbourání, v roce 1949 sloužila jako potenciální zdroj materiálu na stavbu rodinného domu. Oranžérie v parku sychrovského zámku chátrala víc než století, dvakrát jí hrozila demolice. Nyní se po dvouleté rekonstrukci vrátila do podoby z poloviny 19. století. „Oranžérie v té době plnila funkci spíše společenského letohrádku,“ uvedl kastelán zámku Sychrov Miloš Kadlec. Oranžérie sloužila jako květinová galerie a zimní zahrada, při návštěvě zámku tady odpočíval i císař František Josef I.

Rekonstrukce stála 30 milionů korun, více než polovinu částky získala správa zámku z norských fondů. Musela vyřešit narušenou statiku budovy a taky se zavrtat do země pro vodu. „Ještě hodně pod úroveň. Mohelka je 108 metrů, my jsme ve 130 metrech, máme tedy kvalitní vodu,“ dodal kastelán Miloš Kadlec. Oranžérie by také měla sloužit svému původnímu účelu jako společenský prostor. „Pro běžné návštěvníky jako kavárna a místo odpočinku s krásným výhledem do parku a na sychrovský zámek,“ ujistil Miloš Kadlec.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Jedenkrát měsíčně pak oranžérie poslouží k setkání kultury s gastronomií. Správa zámku už chystá koncert Mozarta spolu s jídly ze salcburské kuchyně.

Návštěvníky zámku Sychrov čeká milé překvapení.
Zdroj: ČT24