Dubí dřív řešilo prostitutky, teď koně

Dubí – Severočeské město Dubí řeší další problém. S prostitutkami se už vypořádalo, teď ale místním vadí koně. Dubí si totiž oblíbila řada chovatelů koní. Lidé si stěžují, že koně dělají nepořádek a ničí cesty, radnici vadí i podoba stájí a výběhů. Vedení města se proto rozhodlo stanovit jasná pravidla. Chovatelé koní to víceméně vítají.

V Dubí se usadilo dvacet chovatelů koní. Radnici například vadí, že přístřešky pro koně jsou postaveny systémem co dům dal a jejich vzhled je tristní. „Máme tam vlnitý plech, neohoblovaná prkna, igelity, modré plachty,“ vypočítává starosta Dubí Petr Pípal. Podle ředitele dubské policie Tomáše Pykala koně navíc z ohrad často utečou a pak volně pobíhají městem.

Radnice se proto rozhodla, že chovatelé koní musí dodržovat přesná pravidla. Ta říkají, jak mají stáje vypadat a také, kam koně mohou a kam už ne. „Chceme tomu dát řád,“ uvedl starosta. Majitelé koní aktivitu radnice vítají. „Pokud budou pravidla splnitelná, proč ne,“ říká Ladislav Beran. Jeho kolegyně Irena Minaříková si myslí, že pravidla měla už být stanovená dávno.

Reportáž Jana Stuchlika (zdroj: ČT24)

Podle starosty Pípala budou mít chovatelé koní na vše dost času, určitě do konce tohoto roku. Pakliže nebudou stáje v příštím roce upraveny, radnice může nařídit i odstranění stavby. „V tom budeme nekompromisní,“ dodal starosta. Válka chovatelů s radnicí v Dubí ale  nejspíš nehrozí. Už teď je vidět, jak se podoba stájí mění k lepšímu. Navíc zkušenější chovatelé už radnici nabídli spolupráci.