Jihočeské letiště bude mezinárodní

České Budějovice - Letiště Planá u Českých Budějovic projde v brzké době ráznou proměnou, v dohledné době se totiž má stát veřejným mezinárodním letištěm. Po roce 2013 má podle plánů novým terminálem projít až 300 tisíc pasažérů. Do rekonstrukce hodlá kraj investovat částku sedm set milionů korun, z evropských fondů by na modernizaci letiště mělo připutovat dalších 413 milionů. Nový terminál by měl být hotov do konce roku 2013.

„Vyroste letištní terminál, nová stojánka, bude se rekonstruovat letová přistávací dráha, ta se osadí novým navigačním vybavením, světelným zařízením, do řídicí věže půjdou nové technologie,“ jmenoval řadu plánovaných proměn ředitel Jihočeského letiště České Budějovice Ladislav Ondřich. Kraj si podle slov hejtmanova náměstka Martina Kuby od modernizace slibuje nové, velmi atraktivní napojení.

Ředitel letiště Ladislav Ondřich předeslal, že studie slibuje pět let po otevření terminálu více než 300 tisíc cestujících. „Nám se zdá tento plán příliš optimistický,“ pochybuje o takových odhadech českobudějovický radní za TOP 09 Tomáš Bouzek. Právě TOP 09 a někteří zastupitelé za ČSSD mají i další připomínky, projekt letiště ale obecně podporují. Stavba terminálu musí podle podmínek Evropské unie začít do pěti měsíců po podpisu smlouvy o dotaci.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)