ČD budou mít na trase Praha - Ostrava konkurenci

Ostrava - Ministerstvo dopravy přestane v prosinci dotovat vlaky mezi Ostravou a Prahou. České dráhy tak přijdou o stovky miliónů korun ročně. Podle ministerstva to je ale nezbytné. Na této trase totiž začnou už brzy jezdit i další dopravci a stát by neměl nikoho zvýhodňovat. I když České dráhy státní příspěvek nedostanou, žádné vlaky rušit nebudou.

Železniční trať mezi Ostravou a Prahou je pro dopravce nejlukrativnější v Česku. Spojuje totiž dva nejlidnatější regiony, takže nemá nouzi o cestující a navíc autobusy se na této trase nedokáží svou rychlostí vlakům vyrovnat. Proto právě tam dostanou České dráhy konkurenci. Vlaky nového dopravce začnou jezdit nejpozději v prosinci.

Ve stejné době přijdou České dráhy o dotaci na téměř 20 tamních spojů. „Pro zrušení dotace spojů Českých drah jsme se rozhodli proto, aby měli všichni stejné podmínky,“ vysvětlil mluvčí Ministerstva dopravy ČR Martin Novák. „Tlak je to velký, ale věříme, že to zvládneme,“ říká za České dráhy mluvčí Kateřina Šubová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Konkurence Českých drah zrušení dotací na trati mezi Ostravou a Prahou uvítala. „My jsme tlačili na ministerstvo dopravy, aby zrušilo dotování spojů typu Eurocity a Intercity mezi Prahou a Ostravou, protože nikde jinde ve světě to tak nefunguje,“ říká majitel RegioJet Radim Jančura.

Například mezi Brnem a Prahou ale bude stát železniční dopravu dotovat i nadále. Díky rychlému spojení obou měst po dálnici tam totiž České dráhy musejí o zákazníky více bojovat. Trať proto není pro dopravce zdaleka tak zajímavá jako ta mezi Ostravou a Prahou.

Díky začínající konkurenci by ale cestující právě na této důležité trase měli jezdit v komfortnějších vlacích a mít v nich lepší služby. Ztrátu dotací si chtějí ČD vynahradit výnosem z prodeje jízdenek. Od prosince chystají pro cestující celou řadu slevových výhod.

Souprava RegioJet
Zdroj: ČT24